Festarit selvinpäin?

*Liput Aawastockiin saatu
 
Pölyiset hiekkakentät. Ylihintaista hanabisseä muovimukeista. Aggressiivisesti bailaavat miesseurueet. Äärimmilleen täyttyneet Bajamajat, joissa yrittää vierailla koskematta mihinkään pintaan. Okei, mun on heti myönnettävä etten ole festari-ihminen.
 
En, vaikka olen aina halunnut olla.

 

Kun vielä join, festarikokemukseni pyörivät vahvasti alkoholin ympärillä. Oli vaikeaa keskittyä itse musiikkiin, kun oli koko ajan päässään tehtävä laskettava festarimatikkaa; milloin kannattaa lähteä jonottamaan tiskille, missä lähin anniskelualue on, kuinka monta juomaa kannattaa ottaa jotta ei heti tarvitse mennä uusiksi, ehtiikö vessaan vielä senkin jälkeen MUTTA ennen seuraavan keikan alkua ja sitä rataa, kyllä te tiedätte.
 
Kun sitten lopetin juomisen, festarit eivät tuntuneet silloinkaan kutsuvilta. Liput maksavat paljon ja mistä minä voisin jo huhtikuussa tietää, että olenko tiettynä kesäviikonloppuna biletuulella? Miten fyysisesti jaksaa festaroida useampi päivä putkeen? Ja jos nyt sattuu olemaan hieman yli 150 cm lyhyt, niin kuinka väenpaljoudessa jaksaa olla ilman alkoholin turruttavaa ominaisuutta? Yleensä jossain vaiheessa juhlailtaa alkaa tuntua siltä, kuin päältäni joko käveltäisiin tai hypittäisiin.
 
Mutta kuten sanoin; olen aina halunnut olla festari-ihminen. Ja kun Aawastockin Karolina laittoi yhteyttä ja pyysi meitä suunnittelemaan festareille alkoholittomien juomien tarjontaa päätin (dramaattisesti), että nyt tai ei koskaan. Etenkin, sillä Aawastockista tekee erityisen spesiaalin festareiden sijainti: 13 vuoden jälkeen comebackin tehneet festivaalit juhlittiin keskellä Tornionlaakson kaunista luontoa, Aavasaksan vaaran laella.
  

Selvinpäin festaroinnin 101

 
Keräsimme sekä omasta takaa, että Darravapaan Instagram-seuraajilta parhaat vinkit onnistuneen festarikokemuksen takaamiseen ilman alkoholia.
 
1. Panosta hyviin nukkumisolosuhteisiin. Ilman unta virta loppuu nopeasti, kun alkoholi ei ole luomassa synteettista energiaa.
 
2. Varaa reissuun paljon alkoholittomia juomia. Kun luulet ostaneesi tarpeeksi, osta 20 % lisää päälle. Stay hydrated tai muuten jälleen uuvahdat!
 
3. Meidän rakas bilevinkkimme on kofeiinitabletit. Itse unohdin ne Aawastockiin lähtiessä, mutta onneksi festareilta sai energiajuomaa ja kahvia.
 
4. Ota korvatulpat mukaan. Aistikuormitus voi festareilla olla valtava, eikä alkoholi turruta aistejasi.
 
5. Ota myös rohkeasti breikkiä festarihumusta tarvittaessa. Aawastockissa taukopaikan tarjosi festareita ympäröivä upea luonto ja otinkin parin tunnin tauon ihmisistä ja musiikista aavan kallioilla makoillen.
 
6. Muista pakata tarpeeksi vaatetta mukaan ja päälle. Alkoholillinen viini lämmittää, holiton viini ei niinkään.
 
7. Pysähdy nauttimaan ruoista ja herkuista, joista ei juodessa huomaisi nauttia. Holiton hedonismi kunniaan!
 
8. Jos sulla ei ole alkoholitonta festarifrendiä, niin yksinkin voi seikkailla. Kukaan ei isossa yleisötapahtumassa huomaa sun olevan yksin eikä ketään kiinnosta. Omassa seurassa fiilistelyssä ei ole mitään noloa.
 
9. On ihan ok olla sukeltamatta väenpaljouteen. Myös pään nyökyttely musiikin tahtiin sivummalla on erittäin sallittu festaribailaamisen muoto.
 
10. Lähde kotiin heti kun siltä tuntuu. Iltaa ei tarvitse venyttää loputtomiin, eikä etenkään omia rajojaan.
 
 

Aawastock-kokemus: 4/5

 
Aawastock oli lempeä kokemus selvinpäin festaroinnin amatöörille. Festarit panostivat esiintyjien lisäksi myös luontoelämyksiin, jotka tasapainottivat jo aiemmin mainittua aistikuormitusta: oli ihanan helppoa käydä hengittelemässä ja nauttimassa Tornionlaakson näkymistä keikkojen välissä. Yhtä kokonaista festaripäivää en olisi jaksanut putkeen vetää läpi ilman lepohetkiä.
 
Pienillä festareilla olo oli yhteisöllinen ja turvallinen. Ihmiset olivat valtavan ystävällisiä, eikä kukaan ei töninyt eikä pakottanut itseään omaan henkilökohtaiseen tilaani. Paitsi eräs 60+ gubbe aamuyöstä festareiden jatkoilla, joka olisi ilmeisen mieluusti tehnyt minusta tilalleen uuden emännän. Ei lähtenyt.
 
Olimme yhdessä valinneet festareille kattavan alkoholittoman tarjoilun: anniskelualueilta löytyi limsojen lisäksi niin alkoholitonta olutta, lonkeroa kuin myös kuohuviiniä. Suunnittelimme festareilla myytäväksi myös mocktaileja, mutta niiden tekeminen osoittautui festariolosuhteissa haastaviksi. Siksi olikin ihanaa, että paikalliset yrittäjät Sanna ja Nikolai tarjoilivat Mummolan Mehubaarissa alkoholittomia shotteja, sekä lähitilalla valmistettuja mehudrinkkejä.
 
Mitä jäi uupumaan? Itse olisin mielelläni keskittynyt enemmän monimuotoiseen herkutteluun ja mässäilyyn. Lisäksi jäin vielä vähän kaipaamaan tanssittavaa musiikkia. Ymmärsin viikonlopun aikana, että jaksan juhlia festareita paremmin, jos voin sosiaalisen kanssakäymisen sijaan uppoutua tanssiin ja tavoitella immersiota sitä kautta.
 
Aawastock kuvailee itseään riemun, vapauden ja valon juhlaksi.
Minä kiitän festarikokemuksesta ja itseäni siitä, että päätin vaihtaa Ruisrockin Niittylavan Aawastockiin Rekkalavaan.
 
Aawastockista voit lukea lisää täältä.

Ota yhteyttä!